Σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας (ITBS)

Σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας (ITBS)

by | Jun 20, 2024

Τι είναι το Σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας;

Η λαγονοκνημιαία ταινία (Iliotibial Band – ITB) είναι μια παχιά, ινώδης ταινία που εκτείνεται από την λαγόνια ακρολοφία κατά μήκος του εξωτερικού μηρού μέχρι το γόνατο. Σταθεροποιεί τόσο το ισχίο όσο και το γόνατο.

Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας (ITBS) και το σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας (ITBFS) είναι ο ίδιος τραυματισμός. Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση αν περιλαμβάνει τριβή. Το ITBS είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στους δρομείς, με δύο θεωρίες: συμπίεση και ενθεσοπάθεια έναντι τριβής και πρόσκρουσης.

Η μακροχρόνια θεωρία υποστηρίζει ότι η ITB περνά πάνω από τον μηριαίο κόνδυλο και, καθώς το γόνατο κάμπτεται, δημιουργεί τριβή, φλεγμονή και πόνο. Πρόσφατη έρευνα αμφισβητεί αυτήν την άποψη, λέγοντας ότι υπάρχει ένα νευρωμένο στρώμα λίπους μεταξύ του μηριαίου κονδύλου και της ITB, που γίνεται φλεγμονώδες και επώδυνο. Το αποτέλεσμα είναι πόνος, συνήθως στο εξωτερικό του γόνατος και γύρω από την ITB, προκαλώντας συμπτώματα που βασανίζουν τους δρομείς.

 

Τι προκαλεί το ITBS;

Όπως οι περισσότεροι αθλητικοί τραυματισμοί, η αιτία είναι πολυπαραγοντική. Συνήθως προκύπτει από υπέρχρηση και λάθη στην προπόνηση ή υπερβολικό όγκο προπόνησης. Το φορτίο και η πίεση στην ITB και η συχνή ένταση είναι οι κύριοι λόγοι για τον τραυματισμό.

 

Κοινές αιτίες:

  • Αύξηση χιλιομέτρων/αλλαγές στην προπόνηση: Η αύξηση των χιλιομέτρων ασκεί πίεση στα πόδια που δεν μπορούν να αντέξουν.
  • Μυϊκή αδυναμία: Κυρίως του μέσου γλουτιαίου (GMed). Αν είναι αδύναμος, ο Tensor Fascia Latae (TFL) συχνά γίνεται πιο ενεργός, προκαλώντας ένταση στην ITB.
  • Ευελιξία ιστού: Σφιγμένοι ιστοί και μύες γύρω από το ισχίο επηρεάζουν την απόδοση της άρθρωσης, επιβαρύνοντας την ITB.
  • Έλεγχος κίνησης: Κακή έλεγχος κίνησης προσθέτει πίεση στο πόδι, καθιστώντας την κίνηση λιγότερο αποδοτική.
  • Εμβιομηχανική: Κακή εμβιομηχανική προκαλεί προβλήματα στον έλεγχο της κίνησης, συμβάλλοντας στον τραυματισμό.

 

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία του ITBS είναι συντηρητική. Συνιστάται να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία αθλητικής ιατρικής για να αξιολογήσει τον τραυματισμό και να σας καθοδηγήσει στη θεραπεία.

 

Βήματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων:

  1. Περιορισμός δραστηριότητας: Μειώστε τα μίλια ή σταματήστε το τρέξιμο για λίγες ημέρες.
  2. Παγοθεραπεία: Χρήσιμη στην οξεία φάση για να ηρεμήσει την περιοχή γύρω από το γόνατο.
  3. Αντιφλεγμονώδη: Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, αλλά έχουν παρενέργειες. Συζητήστε με τον γιατρό σας.
  4. Εναλλαγή προπόνησης: Διαφορετικές μέθοδοι προπόνησης, όπως η ποδηλασία και η κολύμβηση, μπορούν να βοηθήσουν.
  5. Ασκησιολόγιο για αποκατάσταση: Βοηθά στην αποκατάσταση της μυϊκής ισορροπίας των μυών της περιοχής του μηρού και του γλουτού.

 

Πρόληψη

Το ITBS είναι περίπλοκο και επώδυνο. Στόχος είναι η επίλυση των αιτιών, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η σταδιακή επιστροφή στο τρέξιμο.

 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα μας δεν αντικαθιστούν ιατρικές συμβουλές. Αν έχετε τραυματισμό, επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

 

McKay et al. (2020) Iliotibial band syndrome rehabilitation in female runners: a pilot randomized study. Journal of Orthopaedic Surgery and Research 15:188

Lazenby, T & Geisler, P (2017). Iliotibial Band Impingement Syndrome: An Updated Evidence-Informed Clinical Paradigm. Published 2017/03/06 DOI: 10.13140/RG.2.2.22882.53448

Baker RL, Fredericson M. (2016) Iliotibial Band Syndrome in Runners: Biomechanical Implications and Exercise Interventions. Phys Med Rehabil Clin N Am.; Feb;27(1):53-77.

 

 

Found this information useful? Share it!

Related Posts